Apneea obstructivă în somn sau sindromul de apnee obstructivă de somn – SASO – este o tulburare de somn relativ gravă în care o persoană are o respirație anormală în timpul somnului, tulburare în care respirația se oprește și începe brusc. Din acest motiv individul nu este capabil sa obțină un somn bun, de calitate, iar acest lucru are ca rezultat oboseală excesivă în timpul zilei și somnolență diurnă sau ceea ce este numită hipersomnie. Există diferite forme de apnee, dar cea mai comună formă este apneea obstructivă în somn. Acest lucru se întâmplă atunci când mușchii gâtului se relaxează din când în când și blochează căile respiratorii în timpul somnului. Sforăitul este cel mai bun semn al SASO. SASO cu hipersomnie poate apare la oricine, dar mai ales apare la persoanele peste 40 de ani și la cei care sunt obezi. Principalul tratament pentru SASO este utilizarea unui dispozitiv care să deschidă caile respiratorii și să le mențină deschise. Procedurile chirurgicale de a modifica structura nasului sau a gurii/ a gâtului pot fi uneori de ajutor.
Cauza principală a SASO cu hipersomnie este obstrucția mușchilor gâtului care duce la blocarea căilor respiratorii și afectează respirația normală în timpul somnului. Acești mușchi sunt utilizați pentru susținerea structurilor cum ar fi palatul moale și uvula, amigdalele și limba. Când acești mușchi se relaxează caile aeriene se închid și respirația e afectată timp de câteva secunde. Acest lucru reduce nivelul de oxigen și individul se trezește brusc din somn. Alteori această întrerupere a respirației poate fi atât de scurtă încât individul poate cu greu să o simtă. Uneori, individul poate sforăi sau poate produce un suspin. Acest lucru poate fi repetat frecvent în timpul nopții ceea ce duce la un somn de slabă calitate și hipersomnie sau somnolență excesivă în timpul zilei.
Care sunt factorii de risc pentru apneea obstructivă cu hipersomnie?
Unii dintre factorii de risc pentru dezvoltarea SASO sunt:
- Obezitatea: Mai mult de 50% din persoanele cu obezitate suferă de SASO cu hipersomnie.
- Gâtul mărit în dimensiuni: Persoanele care prezintă o creștere a dimensiunii gâtului sunt, de asemenea, persoane cu risc pentru a dezvolta apnee obstructivă cu hipersomnie
- Hipertensiunea: Aceasta este, de asemenea, un factor de risc pentru apneea obstructivă cu hipersomnie.
- Diabetul zaharat: Persoanele care suferă de diabet zaharat, de asemenea,sunt persoane cu un risc crescut de a dezvolta SASO cu hipersomnie.
- Sexul: Bărbații de obicei dezvoltă SASO mai mult decât femeile.
- Istoricul familial: Un istoric familial cu această tulburare de somn pune un individ la risc pentru a dezvolta boala.
- Pentru fumători / băutori: fumatori si cei care abuzează de alcool tind să aibă această tulburare mai frecvent decât alte persoane.
Care sunt simptomele SASO?
Unele dintre aceste simptome de apnee obstructivă sunt:
- Hipersomnia
- Sforăitul
- Episoade apneice în timpul somnului
- Trezirea bruscă din somn
- Trezirea cu dureri în piept
- Trezirea cu gura uscată
- Dureri de cap dimineața devreme
- Modificări frecvente ale dispoziției
- Hipertensiune.
Cum este diagnosticat SASO?
Pentru început, medicul curant va efectua o anamneză detaliată cu privire la durata simptomelor. Pe baza simptomelor medicul vă poate recomanda un consult la un specialist în somn, care va efectua teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul de SASO. Specialistul în somn ar putea decide internarea peste noapte pentru observarea modelului de respirație pentru a cauta orice episoade apneice în timpul somnului.
Unele dintre testele efectuate pentru a confirma diagnosticul de SASO sunt:
Polisomnografia: Acesta este un test în care pacientul este conectat la un dispozitiv care monitorizează inima, plamânii și activitatea creierului, modelul de respirație și nivelurile de oxigen din sânge în timpul somnului. Acest test, de departe, confirmă diagnosticul de SASO și permite medicului să formuleze un plan de tratament.
Oximetria: Acest test monitorizează nivelul de oxigen din sânge în timp ce dormiți și este un mod eficient de a diagnostica SASO. În cazul unui SASO va exista o scădere a nivelului de oxigen în timpul unui episod apneic.
Cum se tratează SASO?
Abordarea cea mai conservatoare pentru tratarea SASO cu hipersomnie este de a face modificări ale stilului de viată, de a menține o greutate ideală, sport în mod regulat, abținerea de la fumat și alcool, folosirea de decongestionante nazale dacă sunteți predispus la congestii nazale. Dacă aceste măsuri nu ameliorează simptomele, atunci abordarea este următoarea – o aplicație de dispozitive, cum ar fi o mașină CPAP, care reglează respirația și controlează SASO. Aceasta este cea mai comună metodă de a controla SASO cu hipersomnie, deși poate fi incomodă pentru pacient.
Medicamente: Există, de asemenea medicamente care pot fi utilizate pentru controlul SASO, prin intermediul acestor medicamente se poate reduce somnolența si imbunătățește hipersomnia.
Dacă toate aceste tratamente nu sunt de ajutor atunci în ultimă instanță se poate apela la o intervenție chirurgicală, pentru a preveni blocarea căilor respiratorii în timpul somnului. Procedura chirurgicală făcută este numită ca uvulopalatofaringoplastie în care medicul chirurg indeparteaza țesutul din spatele gurii și din partea de sus a gâtului. Amigdalectomia și adenoidectomia se pot, de asemenea, realiza împreună cu ea.
O altă formă de intervenție chirurgicală este o intervenție chirurgicală maxilară în care chirurgul devansează părțile superioare și inferioare ale maxilarului de restul oaselor faciale mărind astfel spațiul din spatele limbii prevenind astfel obstrucția.
Uneori se poate recurge la implantarea de tije mici din poliester în palatul moale cu rol de a susține palatul moale și de a preveni colapsul cailor respiratorii superioare și de a imbunătăți sforăitul.
Cea mai noua forma de tratament insa , este o tehnica laser de ratatinare a valului palatin si revigorarea luetei , care , impreuna , duc la eliminarea sforaitului si reducerea numarului apneeilor de somn . Aceasta tehnica se numeste : NightLase® (click pe denumire si ajungeti la procedura)
Care sunt complicațiile SASO?
Unele dintre complicațiile SASO cu hipersomnie sunt:
- Creșterea incidenței bolilor de inimă
- Oboseală diurnă excesivă
- Probleme oftalmologice.