Înțelegerea severității apneei în somn

Indicele de apnee-hipopnee (AHI)

Înțelegerea severității apneei în somn

Apneea în somn este o tulburare frecventă a somnului caracterizată prin pauze repetate de respirație în timpul somnului. Aceste pauze de respirație, numite apnee și hipopnee, pot dura 10 secunde sau mai mult și pot apărea de 5-30+ ori pe oră. Pentru a măsura severitatea apneei în somn, specialiștii în somn folosesc o măsură cheie numită indicele de apnee-hipopnee (AHI).

AHI urmărește numărul de evenimente de apnee și hipopnee în timpul unei ore de somn. Un IAH mai mare indică evenimente de respirație cu tulburări de somn mai frecvente și apnee obstructivă de somn mai severă.

Comparând IAH al pacientului cu nivelurile standardizate de severitate, medicii pot diagnostica apneea în somn și pot determina cea mai bună abordare de tratament.

Cum se calculează indicele de apnee-hipopnee?

Măsurarea AHI necesită un studiu de somn peste noapte numit polisomnogramă. Pacienții dorm într-un centru de somn specializat sau într-un laborator cu echipamente pentru a monitoriza ritmul cardiac, respirația, nivelul de oxigen din sânge și activitatea creierului.

Pentru a calcula AHI, numărul total de apnee și hipopnee care apar în timpul studiului somnului este împărțit la numărul total de ore de somn. O apnee este definită ca o pauză în respirație de 10 secunde sau mai mult. O hipopnee este o respirație prea superficială care are ca rezultat reducerea cu cel puțin 30% a fluxului de aer timp de 10 secunde sau mai mult.

De exemplu, dacă un pacient a experimentat 12 apnee și 10 hipopnee pe parcursul a 6 ore de timp de somn înregistrat, IAH-ul său ar fi (12+10)/6 = 3,6 evenimente pe oră. Cu cât este mai mic numărul AHI, cu atât apar mai puțin frecvent tulburări de respirație în timpul somnului.

Niveluri de severitate AHI pentru diagnosticul de apnee obstructivă în somn

Academia Americană de Medicină a Somnului a definit limitele de severitate a AHI pentru a standardiza diagnosticul de apnee obstructivă în somn (OSA). Aceste criterii AHI se aplică pentru adulți, adolescenți și copii cu vârsta de 7 ani sau mai mult:

Nivel severitate AHIInterval AHI (evenimente/oră)Descriere
NormalMai puțin de 5Evenimente considerate normale
UșoarăÎntre   5-14Debut de apnee: fără a fi grav , este calea de a înțelege apneea si odihna
ModeratăÎntre 14-30Momentul în care e necesară intervenția doctorilor
SeverăPeste 30Necesită intervenția urgentă a medicului specialist

Un IAH sub 5 evenimente respiratorii pe oră este considerat normal și nu indică o apnee de somn semnificativă clinic. Nivelurile AHI între 5-14 reflectă apnee de somn ușoară, 15-29 apnee moderată de somn și 30 sau peste apnee severă de somn care necesită tratament urgent.

Cu toate acestea, AHI singur nu diagnostichează OSA. Medicii iau în considerare, de asemenea, prezența simptomelor OSA, cum ar fi sforăitul puternic, somnolența în timpul zilei, durerile de cap dimineața și pauzele de respirație observate.

De exemplu, un IAH de 20 ar confirma OSA moderată la cineva cu simptome tipice. Dar la un pacient asimptomatic, poate fi necesară testarea suplimentară a somnului înainte de a diagnostica OSA pe baza exclusiv AHI.

Valori suplimentare: CDI și ODI

În plus față de AHI, specialiștii în somn pot evalua alți doi indici pentru a evalua pe deplin respirația tulburată de somn – Indicele de tulburări respiratorii (RDI) și Indicele de desaturare a oxigenului (ODI).

RDI oferă un număr mai cuprinzător al evenimentelor respiratorii decât AHI. Include apnee, hipopnee și excitări legate de efortul respirator (RERA). RERA se referă la trecerea la o etapă mai superficială a somnului din cauza efortului respirator crescut. Un RDI mai mare indică tulburări de somn mai frecvente.

ODI urmărește în mod specific de câte ori pe oră nivelul de oxigen din sânge scade cu 3-4% sau mai mult timp de cel puțin 10 secunde. Evaluează frecvența evenimentelor de desaturare a oxigenului în timpul somnului. O ODI mai mare reprezintă o epuizare mai severă a oxigenului din cauza apneei și hipopneei.

Pentru o evaluare cuprinzătoare a OSA, medicii de somn iau în considerare AHI împreună cu RDI, ODI și alte date PSG pentru a evalua tipul și severitatea tulburărilor respiratorii care apar.

Tratamente bazate pe severitatea AHI

Principalul tratament pentru apneea obstructivă de somn moderat-severă este terapia PAP. PAP înseamnă presiune pozitivă a căilor respiratorii și folosește un dispozitiv de mască pentru a furniza aer sub presiune în gât pentru a menține căile respiratorii deschise. Cele mai comune tipuri de terapie PAP includ:

CPAP: presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii asigură un flux de aer sub presiune fix pe tot parcursul nopții. Aceasta este cea mai utilizată terapie PAP.

BiPAP: Presiunea pozitivă la nivel dublu al căilor respiratorii alternează între presiune mai mare în timpul inhalării și presiune mai scăzută în timpul expirațiilor. BiPAP este mai personalizabil.

ASV: Dispozitivele de servo-ventilație adaptive ajustează automat nivelurile de presiune ale fluxului de aer în funcție de tiparele de respirație ale pacientului. ASV este utilizat pentru apneea de somn centrală și complexă.

Pentru OSA ușoară, medicii pot recomanda mai întâi modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate, dormitul pe o parte, evitarea alcoolului înainte de culcare și renunțarea la fumat. Aparatele orale, cum ar fi dispozitivele de avansare mandibulară, care trag maxilarul înainte, pot fi, de asemenea, eficiente pentru apneea ușoară în somn.

Setarea necesară a presiunii PAP – măsurată în cm de apă – depinde de severitatea OSA a pacientului. Cu cât OSA este mai severă conform AHI, cu atât setarea de presiune recomandată este mai mare. Majoritatea pacienților necesită între 6-15 cm de presiune a apei pentru un control adecvat al apneei.

Urmărirea de rutină a scorurilor AHI pe dispozitivele PAP ajută la confirmarea că tratamentul reduce cu succes tulburările de respirație. O scădere de 50% sau mai mult a IAH reprezintă un răspuns bun la terapia PAP. Pacienții pot avea nevoie să le ajusteze presiunea sau să schimbe modurile PAP dacă IAH rămâne constant crescut.

În timp ce tratamentele tradiționale precum aparatele CPAP sunt recomandate în mod obișnuit, există o soluție inovatoare, mai puțin intruzivă, care merită atenția dvs.: NightLase® de la Clinica Doja49.

O soluție de ultimă generație: NightLase® de la Clinica Doja49

Pentru cei care caută un tratament revoluționar, non-invaziv pentru a îmbunătăți calitatea somnului, nu căutați mai departe decât NightLase. Această terapie cu laser reduce semnificativ efectele apneei de somn și reduce amplitudinea sforăitului printr-un efect de strângere blând, indus de laser, în țesutul mucoasei bucale.

Simplu, sigur și eficient

NightLase se remarcă prin rata mare de succes în modificarea pozitivă a tiparelor de somn. Această terapie cu laser este ușor de efectuat de către orice medic sau dentist și oferă un proces de încălzire eficient din punct de vedere clinic, care este suficient de blând pentru a fi utilizat pe țesutul sensibil din interiorul gurii.

Prietenos pentru pacient și de lungă durată

NightLase constă în trei sesiuni separate de tratament pe o perioadă de șase săptămâni. S-a demonstrat că rezultatele finale durează până la un an, iar terapia poate fi repetată. Pacienții consideră că NightLase este o soluție extrem de confortabilă și satisfăcătoare, care nu necesită purtarea unui dispozitiv în timpul somnului și nu implică niciun tratament chimic.

Cum funcționează NightLase®

Energia laser aplicată în tratamentele NightLase creează un efect de strângere asupra țesuturilor din căile respiratorii, ajutând la menținerea căilor respiratorii deschise. Aceasta este o modalitate eficientă, neinvazivă de a reduce efectele apneei în somn și de a reduce sau chiar de a elimina sforăitul.

Performanta superioara

NightLase utilizează tehnologia laser de înaltă performanță care maximizează eficiența ablației. Această tehnologie permite reglarea precisă pentru a obține rezultatele clinice dorite, ceea ce o face o soluție de neegalat pentru tratamentul apneei în somn.

Cu NightLase, puteți urmări scoruri mai mici AHI și o calitate mai bună a somnului fără soluțiile greoaie și adesea incomode asociate în mod tradițional cu tratamentul apneei în somn. Programați-vă consultația pentru NightLase astăzi pentru a afla mai multe.

AHI la copii vs. adulți

Limitele de diagnosticare AHI diferă ușor la copii în comparație cu adolescenți și adulți. Copiii tind să aibă IAH mai mici, astfel încât un IAH peste 1 este considerat anormal pentru pacienții pediatrici.

IAH pediatric normal: mai puțin de 1

OSA pediatrică uşoară: AHI 1-5

OSA pediatrică moderată-severă: IAH 5 sau mai mult

Datorită diferențelor anatomice, majoritatea copiilor nu dezvoltă OSA decât mai târziu în viață. Dar hipertrofia adenoamigdaliană de creștere este o cauză comună a OSA pediatrică. Copiii cu AHI peste 5 ani deseori beneficiază de operația de adenoamigdalectomie. CPAP este, de asemenea, un tratament eficient pentru copiii cu OSA moderat-sever, în funcție de scorurile lor AHI.

Concluzia

Indicele Apnee-Hipopnee este una dintre cele mai valoroase măsurători pentru evaluarea severității OSA. Combinat cu simptomele pacientului și alte constatări PSG, AHI ghidează diagnosticul precis al apneei în somn. De asemenea, determină dacă modificările stilului de viață, aparatele orale sau terapia PAP sunt adecvate pentru gestionarea respirației tulburări de somn a unei persoane, în funcție de severitate.

Urmărirea de rutină a scorurilor AHI este importantă pentru evaluarea progresului tratamentului și ajustarea terapiilor pentru a optimiza rezultatele. Ca măsură standardizată, obiectivă, AHI oferă un instrument indispensabil pentru gestionarea apneei obstructive în somn pentru diverse populații de pacienți.

Întrebări frecvente despre AHI și severitatea apneei în somn

Ce este un scor normal AHI?

Un AHI normal este mai puțin de 5 evenimente de respirație pe oră în timpul somnului. Un IAH sub 5 indică o respirație minimă sau deloc tulburări de somn.

Ce nivel de AHI indică apnee ușoară în somn?vezi Tratamentul NightLase

Un AHI între 5-14 este considerat apnee ușoară în somn. OSA ușoară poate provoca somnolență în timpul zilei, dar probabil că nu va pune alte probleme majore de sănătate.

Când apneea în somn devine moderată?

OSA moderată este reflectată de un AHI între 15-29. Acest nivel de apnee în somn începe să crească riscurile pentru sănătate și justifică tratament.

Cât de mare trebuie să fie un AHI pentru a semnifica apnee severă în somn?

Un IAH de 30 sau mai multe evenimente pe oră reprezintă apnee severă în somn care necesită tratament urgent. OSA severă crește semnificativ riscul de complicații cardiovasculare grave.

AHI diagnostichează complet apneea în somn?

Nu, scorul AHI singur nu poate diagnostica definitiv OSA. Medicii necesită, de asemenea, o evaluare a simptomelor OSA și un examen clinic. Dar AHI este metrica de bază folosită pentru a măsura severitatea OSA.

Ce alte valori suplimentează AHI în studiile despre somn?

Indicele de tulburări respiratorii (RDI) și Indicele de desaturare a oxigenului (ODI) oferă date suplimentare pentru a evalua respirația tulburată în timpul somnului.

Care este diferența dintre AHI, RDI și ODI?

AHI urmărește apnee și hipopnee, RDI include tulburări suplimentare de somn, iar ODI măsoară în mod specific evenimentele de desaturare a oxigenului.

Cum determină AHI setările de presiune PAP?

Scoruri mai mari AHI care indică OSA mai severă necesită setări mai mari de presiune PAP, adesea între 10-15 cm de presiune a apei.

Ce măsoară AHI la copii?

Limitele de AHI la copii sunt mai mici, deoarece copiii au în mod normal mai puține probleme de respirație în timpul somnului. AHI peste 1 sunt neobișnuite la copii.

Cât de des ar trebui să facă utilizatorii CPAP testarea IAH ulterioară?

Experții recomandă utilizatorilor CPAP să efectueze un studiu de urmărire a somnului după 3-6 luni pentru a verifica dacă terapia lor scade în mod adecvat AHI.